İZMİR / BAYRAKLI - Mualla Muzaffer Yersel İlkokulu

Okulumuz Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

Doğançay Karşıyaka’ya 7km. uzaklıkta Yamanlar Dağının eteklerinde bulunmaktadır. İlk yerleşim yeri bugünkü yerinin kuzeybatısında bulunan yöresel adıyla ‘Kışla Dereleri’ diye anılan mevkiidir.

Kurucusu Ali Hoca’dır. Köyün ilk adı Aluca’dır. Halk arasında ise ‘Göğdelen’ diye anılmaktadır. Daha sonra Doğançay olarak değiştirilmiş 1981 yılında belediyeye bağlanarak mahalle haline getirilmiştir. Yolu 1978-1979 yıllarında asfaltlanmıştır. 1996 yazında yollar yeniden asfaltlanarak daha kullanışlı hale getirilmiştir. Elektrik, su, telefon evlerde mevcuttur. Nüfusu 2200-2300 arasındadır. Geçim kaynakları hayvancılık, sütçülük ve işçiliktir. Erkeklerin büyük çoğunluğu şehirde fabrikalarda çalışmaktadır. Köyün çıkışında bir sağlık ocağı vardır. Bir okul bulunmaktadır.1935 yılında yapılmıştır. Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasından sonra 1997-1998 öğretim yılında İlköğretim olmuştur. Bir ek bina yapılmıştır. Ek bina bugün ortaokul olarak hizmet vermektedir. Halk eğitim kursları her yıl açılmakta ve ilgi görmektedir.

Ağaçlık ve yemyeşil çevresi ile sevimli görünüşüyle anılmaktadır. Halkı misafirperver ve cana yakındır. Evler son yıllarda betonarme ve planlıdır.

1981 yılında Karşıyaka Belediyesi’ne bağlanan ve mahalle olan Doğançay, kentle sıkı ilişkileri olmasına rağmen gelenek ve göreneklerine bağlıdır.

2009 yılında yerel seçim öncesinde ilçe olan Bayraklı’ya bağlanarak Karşıyaka’dan ayrılmıştır.

Yayın: 14.04.2023 - Güncelleme: 14.04.2023 11:28 - Görüntülenme: 135